CAO-gesprekken geklapt het vervolg

Straffen
FNV ergert zich er vooral aan dat de "schoonmaakbazen ziek personeel straffen" door medewerkers bij ziekmelding de eerste twee dagen niet door te betalen. Bovendien leeft een groot deel van de fulltime-schoonmakers in armoede, zegt de vakbond. CNV Vakmensen heeft het cao-overleg eveneens voor onbepaalde tijd opgeschort, maar de bond wil eerst de leden raadplegen over eventuele vervolgstappen.

Teleurgesteld
Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsleven (OSB) reageert "teleurgesteld" op de "onrealistische vakbondsopstelling." De werkgevers roepen de bonden op om de cao-onderhandelingen voort te zetten. In 2012 voerden schoonmakers ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na meer dan 100 dagen van manifestaties en stakingen een principeakkoord met de werkgevers bereikt.

“Grootste struikelblok wachtdagen bij ziekte”

an alle kanten regende het berichten met verontwaardigde reacties over het stuklopen van de cao-onderhandelingen. Hieronder de reacties van de drie onderhandelaars namens OSB, FNV en CNV. Grootste struikelblok volgens die laatste vakbond zijn de wachtdagen. 

“Teleurstellend na maanden van constructief overleg”
“Het is teleurstellend om te moeten constateren dat we na maanden van zeer constructief overleg met succesvolle voorstellen in een impasse zitten. We hebben initiatief genomen met concrete activiteiten voor het behouden en creëren van banen, bouwen aan een toekomstgericht pensioen en een brede aanpak van verzuim. Bij verzuim zijn we zelfs bereid de wachtdagen gedeeltelijk af te schaffen. We hebben nooit eerder bij cao-onderhandelingen zoveel bereikt op zulke omvangrijke en belangrijke thema’s. We creëren zo een toekomst voor onze mensen en zorgen voor een verdere professionalisering van ons vak. We kunnen nu concrete stappen zetten en die samen oppakken. Jammer dat de bonden deze kansen laten liggen en met onrealistische looneisen komen oplopend tot 15%. Onbegrijpelijk. Wij blijven strijden voor onze 150.000 schoonmakers, hun baan en ons mooie schoonmaakvak.”
Hans Simons, onderhandelaar van OSB

“No way, wat ons betreft”
"Grootste struikelblok zijn de wachtdagen bij ziekte. We hebben de werkgevers er eindelijk met goede argumenten van kunnen overtuigen dat we daar vanaf moeten. Maar dan willen ze daar meteen een andere negatieve prikkel voor terug, in de vorm van minder uitkering bij ziekte. No way, wat ons betreft. We hebben het overleg daarom opgeschort.” Wij hebben ons voorstel al in november op tafel gelegd: 5,5 procent erbij in een tweejarige cao. Van de kant van de werkgevers komt er helemaal niets. Dat is lastig onderhandelen. De cao is sinds 1 januari verlopen. We willen graag duidelijkheid voor de schoonmakers, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze te besteden hebben. Op een aantal belangrijke punten waren we ook een eind met de werkgevers gevorderd. Maar als we er op de onderwerpen die écht belangrijk zijn niet uitkomen, kopen we daar helaas niks voor."
Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen

“Straffen schoonmaker niet normaal”
“De schoonmakers zijn het zat en komen op donderdag 13 maart in actie. We zitten al bijna een half jaar aan tafel, maar ons bord is nog steeds leeg. In 2012 werd 16 weken gestaakt voor een betere behandeling van zieke schoonmakers, want schoonmakers worden bij de eerste twee ziektedagen niet doorbetaald. Daarop volgde een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van het straffen van zieke schoonmakers. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn glashelder: het straffen van zieke schoonmakers helpt niet. Toch willen de schoonmaakbazen daarmee blijven doorgaan. Het straffen van zieke schoonmakers is niet normaal. Dat zeiden wij altijd al, maar dat zeggen nu ook de wetenschappers. En die wetenschap wordt al bijna een half jaar genegeerd. Als het straffen van zieken niet van tafel gaat, vindt op donderdag 13 maart de eerste landelijke actiedag plaats.”
Ron Meyer, bestuurder FNV Schoonmaak

privacy | algemene voorwaarden | copyright 2010 Proper Diensten BV

 
 Go4Proper
Postbus 38183
6503 AD Nijmegen

Bezoekadres:
Bijsterhuizen 30-11A
6604 LP Wijchen