De vijfde onderhandelingsronde 2018

Modern en evenwichtig

“Wij hebben een keurig bod uitgebracht”, vindt directeur van OSB en woordvoerder van de onderhandelingsdelegatie Hanny van den Berg. “Het laat zien dat de schoonmaak een aantrekkelijke branche is om in te werken, ook of misschien wel vooral in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Wij hebben dan ook de overtuiging dat we met dit voorstel een goede basis leggen voor een moderne en evenwichtige cao die recht doet aan de belangen van werknemers en werkgevers.”

Respectloos

Bestuurder bij FNV Schoonmaak Jet Linssen is boos en verdrietig: “Er werd de schoonmakers een loonbod in het vooruitzicht gesteld waaruit respect voor de schoonmakers zou blijken. Dat zien we echt niet terug in dit voorstel. Het is respectloos. De genoemde 7,7% is bovendien slechte rekenkunde, er worden sigaren uit eigen doos aangeboden.”

De FNV bestuurder stelt dat ze er zo niet uit gaan komen: “Ze halen niet eens de 2% per jaar. Zo komt er geen cao. De acties gaan door en op 18 december komen we met een totaalreactie. Maar het ziet er niet naar uit dat wij hieruit gaan komen.”

Mager bod

Ook CNV Vakmensen is teleurgesteld over het loonbod van OSB. Bestuurder Jan Kampherbeek: “Het is een erg mager bod, ook voor een eerste bod. We gaan ons uiteraard beraden en komen met een tegenvoorstel.”

Pais en vree

De volgende onderhandelingsronden staan gepland voor dinsdag 18 en woensdag 19 december. Het spel is op de wagen, zoveel is duidelijk. Er lijken nogal wat stevige concessies nodig om voor de kerst tot een nieuwe cao schoonmaak te komen. De periode van pais en vree aan de onderhandelingstafel lijkt achter de rug.

Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal

privacy | algemene voorwaarden | copyright 2010 Proper Diensten BV

 
 Go4Proper
Postbus 38183
6503 AD Nijmegen

Bezoekadres:
Bijsterhuizen 30-11A
6604 LP Wijchen