veronderstelde nullijn OSB

ok op het dossier wachtdagen toont OSB volgens Bongenaar maximale bereidheid om, in ruil voor een lagere doorbetaling bij ziekteverzuim, één of meer wachtdagen te schrappen. “Feitelijk wordt het ons onmogelijk gemaakt om tegen de niet realistische stijging die de bonden van ons verlangen (alleen qua loon al circa 5%!), een loonbod te doen. Immers, de andere vakbondseisen brengen ook al flinke kosten met zich mee. Desondanks hebben we inmiddels de bonden concreet laten weten, in het belang van de voortgang van de besprekingen, een loonbod te willen doen in vergelijkbare lijn met de gemiddelde loonontwikkeling van de cao’s in Nederland! Voorwaarde is dan wel dat dit moet passen in het totaalpakket. Voor wat, hoort wat. Het FNV heeft ons echter laten weten dat er acties volgen indien niet aan al hun eisen voldaan wordt. Onbegrijpelijk en teleurstellend”.

Op basis van de diverse afgesloten cao’s in Nederland schat de redactie in dat het loonbod van OSB circa 1% loonstijging impliceert.

FNV

Wij vroegen Ron Meyer waarom het FNV niet verder wil praten met OSB over haar loonbod.

Meyer: “We hebben 5 maanden gepraat maar zijn nauwelijks iets opgeschoten op de grote cruciale uitdagingen om een gewone professionele sector te worden. De schoonmaakbazen houden vast aan het straffen van zieke schoonmakers en ze bieden helemaal niks om de armoede onder de schoonmakers te bestrijden. Het inwisselen van wachtdagen tegen verlaging van het ziekengeldpercentage voor langdurig zieken is enerzijds moreel verwerpelijk en anderzijds helpt straffen bij ziekte niet.  Het onderzoek naar de gevolgen van afschaffen wachtdagen is alleszeggend. Wetenschappelijk en onafhankelijk wordt hierin vastgesteld dat wachtdagen niet helpen. Ze verlagen het aantal ziekmeldingen niet. De schoonmaakbedrijven hebben er niks aan. Waarom er dan aan vasthouden? Ik begrijp de houding van OSB over dit thema niet, het heeft veel weg van prestige politiek.”

Tijd voor compromis?

De reactie van FNV lezende lijkt bij hen het accent op het wachtdagendossier te liggen. Het gevraagde loonbod van 5% in het kader van de armoedebestrijding lijkt niet heilig en zou op termijn gefaseerd  gerealiseerd kunnen worden. Als het loonbod van OSB (1%) bijvoorbeeld ingezet wordt voor financiering afschaffen wachtdagen in plaats van concreet aan loonstijging, is dan de een compromis in zicht? Of een andere verdeling wellicht 0,50 % loonstijging en 0,50% aanwenden financiering afschaffen één wachtdag?

privacy | algemene voorwaarden | copyright 2010 Proper Diensten BV

 
 Go4Proper
Postbus 38183
6503 AD Nijmegen

Bezoekadres:
Bijsterhuizen 30-11A
6604 LP Wijchen